vrijdag 27 april 2012

Den Haag: Verlaging overdrachtsbelasting permanent


27 April 2012 Bron: NVM

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) is verheugd met de uitkomsten van het akkoord tussen VVD, CDA, GroenLinks, ChristenUnie en D66 dat vandaag gesloten is. De overdrachtsbelasting blijft ook na 1 juli permanent op het verlaagde niveau van 2 procent.
Ger Hukker: “Het akkoord biedt duidelijkheid voor de woningmarkt op korte termijn. Dat was hard nodig, want de woningmarkt verkeerde met name door de onduidelijkheid over de in een bijzonder moeilijke situatie. De NVM vindt het goed dat VVD, CDA, GroenLinks, ChristenUnie en D66 in de enorm korte tijd sinds het mislukken van het Catshuisoverleg tot deze maatregelen zijn gekomen. Dit akkoord is een steun in de rug voor kopers en verkopers op de huizenmarkt.”

Ook wordt de aflossingsvrije hypotheek afgeschaft. Hukker: “Deze maatregel zat eraan te komen, maar tegelijkertijd moeten we waken voor te veel inperking van de koopkracht op de huizenmarkt.”

De NVM pleit sinds jaar en dag voor een integrale aanpak van de woningmarkt. Hukker: “Voor nu zijn deze maatregelen zeer welkom, maar een compleet integraal pakket is dit nog niet. Dat wordt de inzet van de verkiezingen in september.”

vrijdag 20 april 2012

Nieuwbouw is goedkoper zowel in aanschaf als in lagere energie- en onderhoudslasten

 

15 April 2012 Bron: VastgoedJournaal
 
Woningconsumenten zijn een dief van hun portemonnee als zij niet voor een nieuwbouwwoning kiezen. Zowel in aanschaf als op langere termijn zijn de energie- en onderhoudslasten bij nieuwbouwoningen lager dan bij bestaande bouw. Het prijsvoordeel kan oplopen tot 10%. Dat meldt de ontwikkelaarsvereniging Neprom die hiervoor een apart onderzoek heeft laten uitvoeren

donderdag 12 april 2012

Zwak consumentenvertrouwen drukt stempel op woningmarkt

12 April 2012 Bron: NVM
Het eerste kwartaal van dit jaar was voor de woningmarkt het slechtste kwartaal sinds het uitbreken van de kredietcrisis in 2008. Het aantal transacties is met 15,6 procent afgenomen in vergelijking met een kwartaal eerder. De prijs van de gemiddeld verkochte woning ging 2,8% omlaag ten opzichte van het kwartaal daarvoor.

Het totaal aantal verkochte woningen door NVM-makelaars bedroeg 18.549. Kopers kunnen van de slechte markt nog steeds profiteren; ze kunnen nu kiezen uit bijna 28 woningen bij dalende vraagprijzen. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) in haar analyse van de woningmarkt over het eerste kwartaal van 2012, die vandaag wordt gepresenteerd.
Consument stelt aankoop huis uit

Het zwakke consumentenvertrouwen, de economische stagnatie in ons land en de voorgenomen bezuinigingen van het kabinet hebben duidelijk een stempel gedrukt op de Nederlandse woningmarkt in het eerste kwartaal. De onzekerheid bij de consument neemt toe, waardoor hij de beslissing om een ander huis te kopen uitstelt.
“Uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat het vertrouwen nergens anders zo sterk gedaald is in het afgelopen jaar in Europa”, stelt NVM-voorzitter Ger Hukker. “In ons buurland Duitsland staan de zaken er bijvoorbeeld heel anders voor. Daar is weinig onrust over de pensioenen en is de woningmarkt heel anders georganiseerd. Mensen moeten bij de koop meer eigen geld inbrengen, er is een grotere vrije huursector.
De woningmarkt is stabieler. In de afgelopen vijftien jaar zijn daar geen prijsstijgingen geweest en de hypotheekproducten zijn goedkoper en transparanter. Bovendien is er geen oplopende werkloosheid. De Nederlandse markt wordt daarentegen gedomineerd door onzekerheid, een afnemend besteedbaar inkomen en een dalende leencapaciteit. De woningmarkt is daarnaast een vertrouwensmarkt, dus daar komt het negatieve sentiment extra hard aan.”

vrijdag 6 april 2012

Invoering slimme energiemeter

5 April 2012 Bron: NVM

Vanaf januari 2012 is de plaatsing van de zogenaamde slimme meter gestart. Een slimme meter is een digitale energiemeter voor gas en elektriciteit waarvan de meterstand op afstand uitleesbaar is. De slimme meter wordt vanaf 1 januari standaard geplaatst in alle nieuwbouw. Voor nieuwbouw is het niet mogelijk om te kiezen voor een oude meter.

PrivacyEen eigenaar/huurder kan ervoor kiezen om de gegevens niet op afstand te laten uitlezen. Deze functie kan, zo volgt uit het privacydebat in de Eerste Kamer, naar wens aan of uit worden gezet.

Inzicht in energiegebruikDe Tweede Kamer heeft in 2010 besloten dat de consument met een uitleesbare slimme meter, zes maal per jaar van het energiebedrijf een overzicht krijgt. Hierdoor krijgt de klant beter zicht op zijn verbruik. Dit alleen al blijkt wat effect te hebben op het energiegebruik. Referentie-scenario’s van Kema in 2010 geven een gemiddelde besparing van 3,2% op elektriciteit en van 3,7% op gas.

Daarnaast heeft de slimme meter een P1-poort. De P1- of consumentenpoort stelt mensen in staat hun eigen meter uit te lezen zonder tussenkomst van de netbeheerder of energieleverancier. Hiermee kan de consument de meter aansluiten op mobiele telefoon of computer en via een energietool, gadget of app inzicht krijgen in zijn energieverbruik. Hiermee wordt energie besparen makkelijker.
De komende twee jaar wordt de slimme meter naast nieuwbouw ook aangeboden bij renovatie, reguliere vervanging en op aanvraag van de consument zelf. Aan plaatsing op aanvraag zijn meerkosten verbonden: maximaal € 60 excl. btw.
Vanaf 2014 is het gepland dat alle huishoudens in Nederland kosteloos slimme meters aangeboden krijgen.