woensdag 23 maart 2011

Overheid beperkt mogelijkheden voor aflossingsvrije hypotheek

18 Maart 2011 Bron: De Volkskrant


De overheid beperkt de mogelijkheden voor een aflossingsvrije hypotheek. Vanaf 1 augustus 2011 mag nog maar maximaal de helft van de totale hypotheek aflossingsvrij afgesloten worden. Naast de beperkingen in aflossingsvrije hypotheken beperkt de overheid ook de totale hypotheekhoogte. Er mag vanaf augustus niet meer gefinancierd worden dan maximaal 110% van de aankoopwaarde.



Met de beperkingen hebben de overheid, de banken en de AFM een compromis kunnen sluiten. Als het aan de AFM had gelegen, hadden huizenkopers de schuld boven de 100% in zeven jaar moeten aflossen. De beperkingen komen overigens bovenop de eerdere regels die begin dit jaar zijn ingegaan. Toen werd al besloten het maximale bedrag in relatie tot het inkomen aan te scherpen. Daardoor kunnen huizenkopers weliswaar steeds minder lenen, maar volgens de overheid wordt overkreditering zo voorkomen.


Overigens gelden de regels alleen voor nieuwe hypotheken die worden afgesloten na augustus 2011. De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) kan zich vinden in de regels, maar hoopt niet dat banken te rigide gaan handelen. De NVM zou graag zien dat banken zich minder risicomijdend opstellen.

Geen opmerkingen: