donderdag 27 mei 2010

Huizenverkoop trekt met 10 procent aan

26 mei 2010 - Bron: amweb.nl
Het Kadaster heeft in april 11.069 verkochte woningen geregistreerd. Daarmee is het aantal geregistreerde verkopen in ons land, in vergelijking tot april 2009, gestegen met bijna 10%. Toen wisselden net iets meer dan 10.000 woningen van eigenaar. De sterkste stijging was in Drenthe (+19%), de sterkste daling in Limburg (-12%).

vrijdag 21 mei 2010

Slim ruimtegebruik maakt kleine tuinen toch genietbaar

21 mei 2010- Bron: Vrij Nederland


Huizen worden in Nederland steeds groter maar de tuinen worden juist kleiner. Via slim ruimtegebruik zijn de kleine tuinen toch genietbaar. Tuinarchtect Margreet Post adviseert om bij een kleine tuin diepte aan te brengen. Tuinmeubelen moeten groot zijn, want bij kleine meubelen valt juist op hoe klein de tuin is.

Verder moet het aantal planten worden beperkt tot drie of vier gezichtsbepalende soorten. Door verschillende bloeitijden te selecteren is de tuin het hele jaar rond fleurig. Schuttingen en iele boompjes raadt ze af. Het is beter om een flinke boom te planten. Bijvoorbeeld een bolcatalpa of bolacacia die 3,5 meter groot kunnen worden. Als de boom een smalle kruin heeft zal hij de zon niet al te hinderlijk blokkeren. Idealiter bespreken buurtbewoners hun wensen.

Marc van der Zwet, verbonden aan Copijn Tuin- en Landschapsarchitecten, ontwierp in Utrecht een daktuin. De bewoners van de appartementen hebben nu toegang tot beukenhagen, een grasveld, borders en zitbanken. De Fransman Patrick Blanc blinkt uit in het ontwerp van verticale tuinen. Daardoor wordt optimaal gebruik gemaakt van de ruimte, bijvoorbeeld via klimop, wingerd en druiven. De Belgische gemeente Antwerpen verstrekt subsidie voor de aanleg van daktuinen.

donderdag 20 mei 2010

Prijsdaling koopwoningen zwakt verder af

20 mei 2010- Bron: CBS 

De prijzen van verkochte bestaande koopwoningen waren in april gemiddeld 2,2 procent lager dan in april 2009. De prijsdaling is kleiner dan die in maart, toen koopwoningen nog 3,5 procent goedkoper waren dan een jaar eerder. Na een periode van dalingen van circa 5 procent, zijn de prijsdalingen in de afgelopen drie maanden steeds kleiner geworden. Dit blijkt uit de ontwikkeling van de prijsindex bestaande koopwoningen van het CBS en het Kadaster.

Alle typen bestaande koopwoningen waren goedkoper dan een jaar eerder. De prijsdaling van appartementen was met 0,6 procent het kleinst. De over het algemeen duurdere typen woningen zoals twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woningen, daalden met respectievelijk 4,5 en 2,9 procent het meest in prijs.

Friesland was de enige provincie waar de prijzen stegen. Koopwoningen waren daar 0,6 procent duurder dan een jaar eerder. In de overige provincies waren de prijzen lager dan in april 2009. De prijsdaling was met 4,2 procent het grootst in Zeeland.

Ten opzichte van maart 2010 stegen de verkoopprijzen van bestaande koopwoningen met 0,8 procent. In Overijssel namen de prijzen met 1,4 procent het meest toe. Zeeland was de enige provincie waar de prijzen daalden. In april waren de koopwoningen daar 1,9 procent goedkoper dan een maand eerder.

Ruim 11 duizend bestaande woningen wisselden in april van eigenaar. Dat is 10 procent meer dan in april 2009. Van alle woningtypen werden meer huizen verkocht. Het aantal transacties van twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woningen nam het sterkst toe.

woensdag 19 mei 2010

Energielabel huis wordt verplicht


18 mei 2010- Bron: Reformatorisch dagblad



STRAATSBURG (ANP) – Afzien van een energielabel bij de aan– en verkoop van een huis mag straks niet meer. Het Europees Parlement heeft dinsdag ingestemd met een Europese wet die het afgeven van een energielabel dwingender voorschrijft.

De energielabels geven aan hoe energiezuinig het huis is. In Nederland krijgen slechts enkele honderden huizen per maand zo’n label.

„Vaak wordt een koper voor de keus gesteld: meer betalen of afzien van een energielabel", aldus Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks). „De nieuwe wetgeving verbiedt deze praktijk. Heel fijn voor de kopers en huurders die straks vooraf weten hoeveel ze kwijt zullen zijn aan energiekosten".

De nieuwe EU–regels, waarover het Europarlement al een akkoord heeft met de EU–landen, bepaalt ook dat alle nieuwe huizen en gebouwen vanaf 2020 nog amper energie mogen verbruiken. „Goed nieuws voor het klimaat. Het zal ook veel nieuwe banen opleveren", verwacht Eickhout, die tevergeefs probeerde om de regels uit te breiden naar bestaande huizen en gebouwen.

Het Europarlement heeft dinsdag tegelijk ingestemd met vernieuwde energielabels voor elektrische producten zoals koelkasten en mixers. Voor de allerzuinigste apparaten komt er een klasse A+++. Bovendien moet reclame voor deze producten bijna altijd de energieklasse weergeven.

vrijdag 14 mei 2010

Rabobank ziet voorzichtig herstel woningmarkt

12 mei 2010 - Bron: AD.nl-Economie

De ongunstige ontwikkelingen op de Nederlandse huizenmarkt lijken hun bodem te hebben bereikt. Dat stelt Rabobank, de grootste verstrekker van hypotheken van ons land, in zijn woensdag verschenen kwartaalbericht over de huizenmarkt.

woensdag 5 mei 2010

Jaap.nl volledig in handen van Telegraaf

5 mei 2010 - Bron: Jannemiek Starkenburg/emerce



Telegraaf Media Nederland heeft zijn belang in Jaap.nl uitgebreid met 50 naar 100 procent. De curator, die met het aanvragen van het faillissement van DSB Beheer aan werd gesteld, heeft het belang van de bank uit Noord-Holland in Jaap.nl verkocht.



DSB Beheer was deels eigenaar van het bedrijf Plazacasa. Plazacasa had 50 procent van de aandelen in Jaap.nl.



Telegraaf media had al 50 procent van de aandelen van jaap.nl in bezit en heeft de resterende helft er nu bijgenomen. Hiermee heeft de organisatie huizensite Jaap.nl volledig in handen.



Hans Voorn, directeur van JAAP.NL hoopt dat het medianetwerk van de nieuwe volledige eigenaar de merkbekendheid van zijn verhoogt.