zondag 13 september 2009

REACTIE OP: Makelaars willen beschermde titel terug


13 september 2009 - Bron: De Telegraaf

AMSTERDAM - Makelaars willen massaal de eed terug. Dat blijkt uit nog niet gepubliceerd onderzoek van het onafhankelijke vakblad Vastgoed. Bijna 90% van de makelaars vindt dat de verplichte beëdiging, die in 2001 werd afgeschaft, opnieuw moet worden ingevoerd.

Volgens Hans van der Ploeg, directeur van makelaarsvereniging VBO: "Er is domweg niet genoeg werk voor iedereen." Volgens makelaar-taxateur Dick Hendriks heeft de afschaffing van de beschermde beroepstitel geleid tot een hoop ellende, maar toch is hij zelf geen voorstander van het opnieuw invoeren van de eed. "Ik zie liever dat iedereen die zich makelaar of taxateur wil noemen, zich moet aansluiten bij een brancheorganisatie. Die kan de vinger aan de pols houden. Zo komt de nadruk weer te liggen op de kwaliteit binnen de makelaardij."

Volgens een collega was die beëdiging altijd een mooie drempel. "Snelle jongens die dachten dat eventjes te doen, redden het vaak niet, dat was maar goed ook. Nu zie je dat de grootste dwazen een bordje 'makelaar' op hun deur timmeren. Van de drie brancheorganisaties in de makelaardij (NVM, VBO en LMV) is alleen VBO pertinent tegen de herinvoering van de beëdiging. De andere twee zijn er onder bepaalde voorwaarden voor. NVM zegt dat mededingingsregels te weinig ruimte bieden om kwaliteitsregels voor te schrijven om zo fraude te voorkomen: "Als je de eed weer invoert, kun je meer eisen stellen. Dit zal naar onze mening geen stap zijn uit broodnijd, maar eerder vanuit het consumentenbelang."

[Marwin Dekkers: Bijzonder om dit consumentenbelang te noemen. Och het valt niet mee om voor iedere klant te moeten rennen .... ;-) Heeft er iemand al eens gekeken welke verkooptransacties 'fout' zijn gegaan door schuld van 'dwazen en snelle jongens'. Ik kan u garanderen geen een. Er is immers maar een partij in Nederland die een correcte vastgoedtransactie moet garanderen en dat is de notaris, daarvoor is echt geen makelaar nodig.
De makelaar is 'slechts' dienstverlener in waardebepaling, bezichtiging en onderhandeling. En dat wil men nog wel eens vergeten. De taxateur, dat is een doelgroep waar soms zaken nog wel eens 'bewust fout' gaan, maar ook beëdiging zal hier niet helpen. Controle van veronderstelde te hoge of te lage taxatieprijzen tegen automatische prijsregisters wel. Iets wat Huizenpartner automatisch uitvoert. Laat de traditionele makelaars maar hollen en klagen. Huizenpartner laat zien dat service en kwaliteit en sneller verkopen ook kan met voordelige tarieven. Zie Huizenpartner.nl ]

Geen opmerkingen: